Kentekenplaten - geschiedenis en andere weetjes

Aan het kenteken op een auto kunt u zien hoe oud een auto is en waar hij vandaan komt in Europa. Maar wanneer is het kenteken in Nederland verplicht geworden en wat betekent dat kleine cijfertje op de kentekenplaat? Oude auto's hebben andere kentekenplaten dan de huidige. Zo kunt u in één oogopslag zien uit welk jaar een auto komt.

Zo stond in het begin van de kentekenplaten ook de provincie letter vermeld op de kentekenplaat.

 

tussen 1906 en 1951 kon je aan het kenteken van een auto of motor zien uit welke provincie de eigenaar afkomstig was. Vanaf 1 januari 1906 moest iedere bestuurder een zogenaamd nummerbewijs hebben, dat verstrekt werd door de Commissaris van de Koningin van de provincie waar men woonde. Zo'n nummerbewijs begon met een letter, gevolgd door een nummer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K-1, Fiat van F.D. Kolff v. Oosterwijk uit Kruiningen, te Vlissingen 1929. Twee pompen: eentje voor benzine en de ander voor olie, water en lucht.
bron foto: DVD Ons Zeeland, Zwse Editie 1929, foto Ed291721.jpg

 

 

 

 

Vóór de invoering van de provinciale registratie in 1906 bestond er al een landelijk systeem van zogenaamde “vergunningen voor het berijden van rijkswegen”. Dit centrale, landelijke systeem van rijvergunningen ging op 26 april 1898 van start.

De vergunningen kregen een volgnummer, beginnend met 1.  Tot 1906 werden er in totaal 2.065 nummers uitgegeven. Zo’n nummer moest duidelijk zichtbaar aan de voorzijde van het voertuig worden aangebracht, op een nummerplaat van een bepaald minimum formaat. Men kon kiezen voor zwarte letters op een witte achtergrond of voor witte letters op een zwarte ondergrond.

Er is een overzicht gemaakt van die eerste rijksnummerbewijzen door Ariejan Bos, “Volgnummers der vergunningen voor het berijden van rijkswegen, uitgegeven op naam van een Nederlandse eigenaar”, dat is gepubliceerd in Ariejan Bos e.a., Het paardloze voertuig : de auto in Nederland een eeuw geleden. (Deventer, Kluwer, 1996) p. 272 e.v.  Op de website van de Conam(externe link) is deze lijst als excelbestand te downloaden. Een werkgroep van de Conam heeft uit allerlei bronnen foto’s verzameld van auto’s die bij de uitgegeven rijvergunningen hebben behoord. Ook dat is te vinden op hun website(externe link). De bovenste foto, een Peugeot 1903 (rijksnummer 27) van de Osse fabrikant F. Jurgens is daarvan een voorbeeld. De onderste foto is van Jonkheer B.M.J. van Rijckevorsel in zijn automobiel met rijksnummer 749, ‘s-Hertogenbosch c. 1910,  uit de collectie van het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch, fotonr. 0078714(externe link).